Turskidor och turskidåkning

Turåkning i Lofsdalen på turskidor

Turskidor och turskidåkning

Turåkning eller turskidåkning är ursprunget till längdskidåkning och tiden innan konstgjorda skidspår med fast dragning. Här har vi i Sverige har vi mycket att lära av vårt grannland Norge där de aldrig glömde den traditionella turåkningen och att “gå på tur” är självklart och uppskattat både för nöje och nytta. Knäpp på dig turskidorna utanför dörren och skida rakt ut i terrängen, helt oberoende av skidspår och upplev den tysta härliga naturen helt för dig själv. Vi har turskidor för alla tillfällen: smalare, bredare, med “fiskfjäll”, med stighudar, med skins, med stålkant och utan stålkant. Du kan hyra turskidutrustning i vår skiduthyrning eller köpa turskidor, turpjäxor och stavar i vår butik. Vi hjälper dig hitta vad just du söker.

Bärighet

Ju torrare snö desto bredare skidor. Detsamma gäller snödjupet. Och längre skidor bär bättre.

Stålkanter

Vissa turskidor har stålkanter vilket ger säkrare gång vid skarsnö och skrååkning.

Midja

Turskidor med midja är roligare vid utförsåkning med telemarkssväng.

Stighudar

Stighudar ger oöverträffat grepp vid brant motlut. Vid åkning utför tas hudarna bort.

Spann

Spannet är inte så viktigt på turskidor så du väljer skidor främst efter din kroppslängd och åkvana.

Glid och fäste

Turskidor gör sig bäst utanför skidspåren och är inte lika beroende av vallning. Men bra glid skadar inte.

Våra turskidor

Våra bästa turtips

Kartan är interaktiv. Turtipsen är ljusgula. Klicka på den vita ikonen i kartans övre vänstra hörn för att fälla ut en panel där du kan aktivera vilka lager som ska visas på kartan. Kartan kan också förstoras till helskärm med den vita ikonen i kartans övre högra hörn.

Digervålen

Parkera vid panorama. Välj antingen (1) att följa skidspåret mot Solgropen. Vid Solgropen svänger ni av skidspåret och fortsätter rakt fram till höger om dasset och upp mot Digervålen. Andra alternativet (2) är att direkt vid Panorama gå i orörd snö rakt upp norrut över myrarna, fortsätta upp mot Digervålen. Här får du kryssa mellan fjällbjörkar och njuta av den vackra naturen innan du till slut kommer upp på toppen och har förstklassig utsikt över Hovärken och fjällen på södra sidan. Båda turtipsen visas på kartan ovan. Tips: leta efter och våga ett spännande åk nedför i Hemliga dalen.

Medel

Rolig och utmanande åkning.

Visa på karta

Hemliga dalen Digervålen.
Hemliga dalen Digervålen.

Digervålen västra sidan

Parkera vid panorama. Följ skidspåret till Solgropen och ut på Strådalsleden. Ta höger/norrut och skida på västra sluttningen av Digervålen genom gles björkskog. Runda Digervålens midja och håll så mycket höger och uppåt som terrängen tillåter. Väl framme vid Digervålens nordvästra axel ser ni Sonfjällets fjällmassiv och kanske en och annan skygg fjällripa.

Lätt

Lätt åkning i gles sluttande terräng. Några småbackar.

Visa på karta

Digervålens nordvästra axel. Utsikt mot Sonfjället.
Digervålens nordvästra axel. Utsikt mot Sonfjället.

Glötdalsvallen

En tur för den erfarne åkaren. Du startar vid panorama och tar sikte upp mot Hovärken, längs den pistade ski in ski out-leden, sedan fortsätter du förbi Hovärken, i passet mellan Hovärken och Digervålen. Här börjar det luta utför ganska brant mot myrarna nedanför och det kan gå riktigt fort om man vill det, annars kan man vid bra före zick-zacka sig ner i skogen tills man kommer ner till myrarna. Fortsätt rakt över myrarna tills du kommer till den fina raststugan där du kan återhämta dig innan du vänder om och åker hemåt igen. Leden till Glötdalsvallen bjuder på tuffa backar både uppför och utför men är väldigt vacker med fin utsikt. Karta eller gps kan rekommenderas om man inte varit där tidigare.

Medel-svår

Utmanade åkning med underbar utsikt.

Visa på karta

Snödåsen

Parkera bilen i Slagavallen och skida skoterleden Åsvallsleden söderut upp mot vindskyddet vid Snödåsen. Efter den korta men tuffa stigningen möts du av en magisk utsikt av fjällvärlden och Lofssjön och möjligheten att stanna vid vindskyddet för att fylla på energin innan du åker utför mot bilen igen.

Medel

Ganska lätt åkning förutom en brant backe.

Visa på karta

Karins Sportbod i Lofsdalen.
Snödåsen söder om Slagavallen.

Storhån

Parkera bilen vid den lilla parkeringen i västra Strådalen och följ skoterleden norut förbi vindskyddet vid Stråsjön och sen har du alternativet att följa skoterleden ända tills du ser Storhån, annars håller du lite vänster efter vindskyddet och åker i orörd snö ner mot Storhån. Har du pimpelspö och isborr med dig finns det möjlighet att fiska när ni kommer fram till sjön.

Lätt

Lätt åkning utan branta backar.

Visa på karta

Storhån norr om Slagavallen.
Storhån norr om Slagavallen.
Turåkning på turskidor Lofsdalen.
Turskidåkning på Södra sidan Lofsdalen.

Prislista snöskor

 3h1 dag2 dagar3 dagar4 dagar5 dagar6-7 dagar
Snöskor TSL alla åldrar100150200240280320360
Åsnes Kongsvold Jakt turskida